BİLDİRİLER

BİLDİRİ DETAY

Beste KARAKAYA AYTİN, Deniz Gözde ERTİN, Murat ÖZYAVUZ
MEKANLARIN İŞLEV DEĞİŞIKLIĞINDE PEYZAJ YANSIMALARININ KULLANICI MEMNUNIYETI AÇISINDAN İNCELENMESI “TRAKYA ÜNIVERSITESI MAKEDONYA VE KARAAĞAÇ YERLEŞKELERI”
 
Mekansal üretimler her dönemin kendi gereksinimleri doğrultusunda şekillenmektedir. Mekanın kendi süreci dönemin ihtiyacı tamamlansa bile bulunduğu bölge, kendi içindeki değişkenler gibi nedenlerle fiziksel olarak devam edebilmektedir. Bu değişkenler, çoğu zaman sosyal, ekonomik ve kültürel nedenler olarak karşımıza çıkarlar ve mekanların geleceğe aktarılmasında önemli rol oynarlar. Günümüzde özellikle tarihi mekanlar dönemin ihtiyaçları doğrultusunda işlev değiştirmektedir. Mekanlar işlev değiştirirken en önemli nokta ise değişen işlevlerin yanı sıra kullanıcıların gereksinim ve taleplerinin göz önüne alınarak bu mekanların yeniden organize edilmesidir. Bu bakış açısıyla bugüne aktarılmış ve geleceğe aktarılması umulan Harbiye Kışlası/Makedonya Yerleşkesi ve Edirne Eski Tren Garı/Karaağaç Yerleşkesi örneklerinin işlev değişikliğinin peyzaja yansımalarının kullanıcı memnuniyeti açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bugün bu yapılardan Harbiye Kışlası Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Eski Tren Garı ise Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılmaktadır. Bu iki yapının değişen işlevleri sanat ve tasarım gibi bir üst başlıkta toplanabilmektedir. Bu araştırma sanat ve tasarım ağırlıklı eğitimin verildiği bu yerleşkelerde yapılan gözlem ve veri toplama çalışmaları ile mekânsal ve peyzaj gereksinimlerinin araştırılmasını, yerleşke bahçelerinin rekreasyonel, estetik, işlevsel yönlerden kullanıcı memnuniyetinin ortaya konulmasını amaçlayan bir anket çalışmasını kapsamaktadır. Sonuç olarak, anket çalışmaları analiz edilerek; tarihi geçmişe sahip bu yapıların ve bahçelerinin mevcut durumlarına ilişkin saptamalar yapılmış, yapılar ve bahçelerinin(yerleşkelerin) korunarak geleceğe aktarılması için öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Edirne, Makedonya Yerleşkesi,, Karaağaç Yerleşkesi, Mekanların İşlev Değişikliği, Kullanıcı Memnuniyeti



 


Keywords: